Alles over kaviaar

Categorie: Algemeen

Nieuw in ons assortiment: kaviaar. Daarom vertellen we u vandaag graag meer over deze delicatesse. Wat is kaviaar precies, waar komt het vandaan en welke soorten kaviaar verkopen wij zoal? Dit en meer ontdekt u in deze blog.

Wat is kaviaar?

Als u een liefhebber bent hoeven we u vast niet uit te leggen wat kaviaar precies is. Maar voor de leek en de nieuwsgierige kaaseters is het misschien een heel interessante vraag. Daarom een korte uitleg: het zijn viseitjes, maar dan wel enkel de onbevruchte soort. Deze eitjes kunnen in principe van verschillende vissoorten komen, maar liefhebbers hebben een sterke voorkeur voor eitjes van wilde steur uit de Kaspische Zee. Kaviaar komt ook oorspronkelijk uit dit gebied. De Perzen begonnen met eten van deze delicatesse omdat zij geloofden dat ze er een beter uithoudingsvermogen van zouden krijgen. Vandaag de dag komt nog zo’n 90% van alle kaviaar uit Rusland en Iran.

Waarom is dit product zo duur?

Simpel: omdat er weinig van is. Kaviaar wordt daarom ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Steur wordt overbevist en daarbij legt deze vis ook nog eens weinig eitjes, dat kan zomaar 20 jaar duren. En als het eenmaal zover is, is dat meteen de laatste keer dat een steur eitjes voor kaviaar kan leveren. Om te “oogsten” moet de vis namelijk worden gedood. Tel daar de nog steeds groeiende vraag bij op en u begrijpt dat er schaarste ontstaat. Dat is terug te zien aan het prijskaartje. Des te meer reden om écht van deze delicatesse te genieten wanneer u de kans krijgt.

Hoe eet ik deze delicatesse?

Hoe luxe het product ook is en hoe ingewikkeld het proces van “oogsten” in elkaar steekt, het eten ervan is alles behalve complex. Dit doe je namelijk het best zo puur mogelijk, zodat de delicate smaak van de eitjes goed tot zijn recht komt. Houd het dus simpel en eet de kaviaar op een stukje brood of toast, of gewoon helemaal puur. Druk ze in dat laatste geval met uw tong tegen uw gehemelte, zodat de balletjes knappen en u de bijzondere smaak het best ervaart.

Kaviaar bij Hollands Kaashuis

Osietra, de meest luxe variant uit ons assortiment!

Ook bij Hollands Kaashuis kunt u nu dus terecht voor deze delicatesse. Onze kaviaar komt echter niet uit het gebied rond de Kaspische Zee, maar uit België. Om precies te zijn is het een product van Royal Belgian Caviar, de eerste kaviaarproducent van onze zuiderburen die sinds 2002 actief is. Alle steursoorten die ze gebruiken komen uit eigen kweek en de kaviaar is 100% natuurlijk. De uitstekende kwaliteit bleef niet onopgemerkt: Royal Belgian Caviar was al snel geliefd bij kaviaarliefhebbers van over de hele wereld en topchefs gebruiken dit klasse product graag. In ons assortiment vindt u momenteel drie soorten: Gold Label, Platinum en Osietra.