Alles over gruyère kaas

Categorie: Algemeen

Wat is gruyère kaas?

Wat is nu eigenlijk gruyère kaas? Deze kaas is ontstaan in Freiburg, Zwitserland. Een prachtig bergenlandschap met meren en grote grasoppervlakken. Ideaal voor het houden van melkkoeien. Melkkoeien gedijen erg goed in deze omstandigheden, het is er koel, rustig, er zijn veel rivieren met vers smeltwater en de bodem is voedzaam. Het is niet voor niets dat veel bedrijven gretig gebruik maken van de term “Alpenmelk”. Maar het is zeker waar, echte Alpenmelk geeft een bijzondere smaak. Daarom is deze kaas ook extreem moeilijk na te maken. Een goede gruyère komt nu eenmaal uit de Alpen. Ook de Franse kant van de Alpen maakt een uitstekende variant van deze kaas.

De aller lekkerste gruyère kaas in huis halen, klik dan hier om direct naar onze webshop te gaan.

Waar smaakt gruyère naar?

Le Gruyère waar ene plakje afgeschaafd is

U proeft de unieke smaak direct terug in de beter Franse en Zwitserse kazen, zoals gruyère. De kaas is overweldigend, en de smaak is complex. Dit is geen kaas voor beginners. De structuur is dicht en compact en de kaas is hierdoor zwaar. Een kilo gruyère is in omvang bijvoorbeeld een stuk minder groot als een kilo Goudse kaas. Je zit er ook sneller vol van.

De smaak is aan het begin het best te omschrijven als vol met fruitige nuances. Maar naarmate u de kaas in de mond hebt, verandert de smaak naar noot achtig. Aan het einde wordt de kaas weer zacht en romig.

In de wereld van de kaaskenner staat gruyère zeker in de top 5 van kwaliteitskazen. De kaas heeft een natuurlijke korst. Hierdoor kan de korst licht vochtig zijn, dit is heel normaal.

Hoe wordt gruyère gemaakt?

De unieke smaak van gruyère verandert naarmate u hem eet. Dit vraagt om grote expertise en lange ervaring van de kaasmakers. Vaak worden deze kaasmakerijen van generatie op generatie doorgegeven.

Het hele proces begint met de melk, deze komt vaak van de kaasmakers zelf, maar kan ook van onafhankelijke melkvee houders komen die hun melk doorverkopen aan de kaasmakers. De melk wordt via een netwerk van leidingen naar koperen vaten gepompt. Vervolgens wordt er kaascultuur (een selectie van natuurlijk bacteriën) en stremsel bijgedaan.

Door het stremsel scheid het mengsel zich in twee delen. Het vocht en de wei. Wei is een gladde substantie die de basis is van elke kaas. Het bijzondere aan gruyère is dat de melk niet verhit wordt (ongepasturiseerd). Hierdoor blijven er een groter aantal natuurlijke bacteriën in de kaas. Dit komt de smaak ten goede.

De wei wordt vervolgens in stukken gesneden en in een mal geperst. Deze mal heeft de vorm van de uiteindelijke kaas. De volgende 24 uur lekt het grootste gedeelte van het vocht weg uit de kaas. Hierna wordt de kaas uit de mal gehaald en geweekt in zout water.

Dan begint het rijpen. De kaas wordt in eerste instantie 3 maanden gerijpt in een ruimte die bedoeld is voor korte rijping. Hierna gaat hij naar de kelders van de kaasmakerij waar hij tot wel 18 maanden rijpt.

In wat voor gerechten gebruik je gruyère?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar er zijn een aantal gerechten waar gruyère echt onmisbaar is.

Om te beginnen is het een perfecte tafelkaas. Een tafelkaas is simpelweg een kaas die ideaal is om in plakjes te snijden, en te eten op een sandwich of een cracker.

Maar de kaas is ook een onmisbaar ingrediënt voor een echte kaasfondue. Wij hebben een uitgebreid recept van een authentieke Zwitserse kaasfondue, u vindt deze hier. Wist u dat de Zwitsers aanraden warme thee te drinken voor en tijdens de kaasfondue? Hierdoor valt de kaas niet zo zwaar op de maag.

Wilt u van een simpel gerecht een culinair hoogstandje maken? Gebruik gruyère dan voor uw tosti. Combineer bijvoorbeeld met emmentaler, of echte Engelse cheddar.

Kan ik gruyère eten als ik zwanger ben?

Nee. Zwangere vrouwen wordt afgeraden om rauwmelkse kazen te eten. Dit zijn kazen waarvan de melk niet verhit is voor de bereiding. Ook wel pasteuriseren genoemd. Alhoewel de kans op een besmetting met de listeria bacterie nihil is wordt zwangere vrouwen toch afgereden deze te eten. De reden hiervoor is dat bij een besmetting het risico voor zwangere vrouwen hoger is.

Is gruyère vegetarisch?

Dit ligt aan de specifieke kaas. Voor het bereiden van kaas wordt stremsel gebruikt. Stremsel kan zowel dierlijk als microbieel zijn. Kijk dus goed welke van de twee gebruikt is. Als vegetariër kun je op de verpakking zoeken naar de woorden “microbieel stremsel” of “kunstmatig stremsel”.

Wil je zeker weten dat je kaas vegetarisch is? Bestel dan deze gruyère in onze webshop.