Alles over Goudse kaas

Categorie: Algemeen

Wat is Goudse kaas

Twee recht afgesneden stukken jong belegen Goudse kaas

Goudse Kaas in een recht stuk afgesneden

Het verhaal achter Goudse kaas is erg interessant. Deze mega populaire kaas staat op de 3e plek van meest gegeten kazen ter wereld!

Goudse kaas wordt vandaag de dag in allerlei vormen en maten gemaakt. Het is een vereiste is dat hij niet meer als 16 kilo mag wegen. De bekendste versie is natuurlijk een ronde kaas. Dit heet in vaktermen een “wiel” kaas. Maar er zijn ook rechthoekige kazen en vierkante blokken, dit wordt in vaktermen een hotelblok genoemd.

Dat Goudse kaas niet per se rond hoeft te zijn heeft er mee te maken dat een wiel kaas niet altijd ideaal is om te snijden. De perfecte rechthoekige plakjes kaas die u in de supermarkt koopt zijn hier een goed voorbeeld van, die komen natuurlijk onmogelijk uit een ronde kaas.

Heeft u al trek?! Ga hier naar onze webshop.

Vetgehalte

Goudse kaas een vetgehalte van minimaal 48+ . Deze aanduidingen zijn erg ingewikkeld, en we kunnen daar een hele aparte blog aan besteden. Dat hebben we dus ook gedaan en hier leest u alles over wat al die nummers en plusjes betekenen op uw kaas.

De naam Gouda

Deze heerlijke kaas is vernoemd naar de stad waar de handel in dit Nederlandse goud plaatsvond. Gouda was het centrum van de kaashandel, inkopen, verkoperen en export vond voornamelijk plaats in deze stad. In de volksmond ontstond al snel de naam Goudse kaas, en dat is nooit meer veranderd.

In Gouda vindt u nog altijd een standbeeld van een boerin op houten klompen die een kaaswiel draagt. Dit herinnert ons

eraan dat het voornamelijk vrouwen waren die de kazen produceerden. Op veel kaas boerderijen waren het namelijk de vrouwen die de leiding hadden over de kaasproductie, en daar zijn wij ze nog steeds dankbaar voor!

Soorten Goudse kaas en rijpingstijd

Een wiel Goudse kaas

Een hele goudse kaas, ook wel een wiel genoemd

Alle Goudse kazen worden grofweg van hetzelfde recept gemaakt. Het enige verschil is de rijpingstijd. Als een kaas rijpt veranderen een aantal zaken in de kaas. Het vocht verdwijnt en hierdoor wordt hij minder zacht, en minder romig. In plaats daarvan wordt de kaas brokkeliger en wordt de smaak intenser en zouter.

De kazen rijpen in een kaashuis, dit is een grote opslag waar de lucht droog is en de temperatuur constant. Tijd is geld, en zo is dat ook bij de kazen. Hoe langer de kaas in het kaashuis ligt, hoe meer hij uiteindelijk kost.

In onderstaande tabel ziet u welke verschillende Goudse kazen er zijn en hoe lang ze rijpen.

Soort Rijpingstijd
Jonge kaas1,5 maand
Jong belegen kaas2 maanden
Belegen kaas3 maanden
Extra belegen kaas6 maanden
Oude kaas14 maanden
Brokkel kaas36 maanden

Hoe wordt Goudse kaas gemaakt?

Het woord kaas komt van het Latijnse caseus, wat hetzelfde als kaas betekend. Goudse kaas wordt vele tientallen jaren volgens hetzelfde recept gemaakt. Vandaag de dag wordt de kaas nog altijd volgens dit recept gemaakt, maar dan wel in grote fabrieken. Alleen op deze manier kan er aan de grote vraag worden voldaan. Grote machines maken de productie van de kaas makkelijker, sneller en dus ook goedkoper. Toch zijn er ook nog kleinere kaasboeren waar u handgemaakte Goudse kaas kunt vinden.

Het begin

Goudse belegen kaas met een kaasschaaf die een plakje afschaaft

Een stuk Goudse belegen kaas

Het begin van kaas is natuurlijk melk. Melk voor Goudse kaas is altijd gepasteuriseerd. Dat betekend dat de melk kort tot het kookpunt wordt gebracht. Vervolgens wordt de bacterie aan de kaas toegevoegd. Vandaag de dag worden die in laboratoriums gemaakt en de officiële naam hier voor is een starter cultuur. Deze cultuur zorgt ervoor dat de eiwitten in de melk veranderen van een vloeibare stof, naar een vaste stof (stolt). Het vocht scheidt zich vervolgens van de vaste stof. Wat overblijft is een dikke massa (wrongel) en het vocht (wei).

Alles samenpersen

Om zoveel mogelijk vocht uit de vaste stof te halen wordt de wrongel in een grote pers gestopt. Deze drukt alles nog eens goed samen zodat de vaste stof zo droog wordt, dat het een korrelige structuur krijgt. De vorm waar de wrongel in wordt samengeperst is belangrijk, want dit wordt ook de uiteindelijke vorm van de kaas.

Zout

Deze vorm wordt vervolgens in een pekelbad gelegd. Dit is zout opgelost in water. Dit is belangrijk om smaak aan de kaas te geven. Een bijkomstig voordeel is dat zout preserveert, en de kaas nu ook langer houdbaar is.

Rust en tijd: de rijping

Vervolgens gaat de kaas de kaashuizen in om te rijpen. De kaasmakers houden de bovenstaande tabel aan om te bepalen wat voor kaas het uiteindelijk wordt. Als u bijvoorbeeld een heel wiel jonge kaas koopt, en deze vervolgens 13 maanden bewaart, dan heeft u zelf gerijpte oude kaas.

De wereldwijde bekendheid van Goudse kaas

Goudse kaas staat op de 3e plaats van meest gegeten kazen ter wereld! Het is één van de bekendste producten uit Nederland.

Meest gegeten kazen ter wereld

1. mozzarella
2. Parmezaanse kaas
3. Goudse kaas
4. Cheddar kaas

Er is geen land op de wereld waar men Gouda kaas niet kent. Het is zelfs zo bekend dat de meeste mensen niet eens weten dat Gouda een stad in Nederland is. Gouda is meer een merknaam geworden.

Gouda als beschermde merknaam

Goudse jonge 48+ kaas komt niet altijd van Hollandse koeien. Wist u dat “Gouda” geen beschermde naam is. In principe mag overal ter wereld Goudse kaas geproduceerd worden.

Nederland is groot geworden met de productie van kaas. Toen deze kaas over de hele wereld gegeten werd kwamen veel landen op het idee om de kaas simpelweg na te maken. Vaak gebeurde dit met succes en hierdoor verloor Nederland de commerciële kracht van het merk. Wat is het geheime recept immers waard als iedereen het gewoon na kan maken?

Het gevolg was een enorme lading neppe Goudse kaas die de markten overstroomden. De ene van nog slechtere kwaliteit als de ander. In 2010 werd er wetgeving aangenomen die hier tot zekere zin een beperking aan stelde. Het product kreeg een beschermde geografische aanduiding. Dit betekend dat de naam “Gouda Holland” beschermd is. Als u kaas koopt waar deze benaming op staat dan komt de melk uit Nederland en is de kaas gemaakt en gerijpt in Nederland.

Gouda is jammer genoeg geen beschermde naam. Overal ter wereld ligt “Gouda” kaas in de winkels die lokaal zijn geproduceerd. Men kan dus bijvoorbeeld in Tokio kaas maken en deze Gouda kaas noemen.

Hoe herken je echte Hollandse Goudse kaas?

Tegenwoordig wordt Gouda Holland kaas voorzien van een stempel met het logo van de Europese unie, tulpen, melk kannen en windmolens. Zo is het nog duidelijker dat het om een originele kaas gaat. Als u de volgende keer dus kas aan het uitzoeken bent, kijk dan goed of u dit logo ziet. Alleen dan bent u er verzekerd van dat het om echte Goudse kaas gaat.

Goudse kaasmarkt

In 5 steden vindt u nog traditionele kaasmarkten. Soms wordt er nog echte handel gedreven maar de meeste zijn er voor de toeristen. U kunt toeristische kaas in cadeau verpakkingen kopen en allerlei souvenirs die er mee te maken hebben. Dit is een leuk dagje uit voor jong en oud, en de toegang tot de kaas markten is gratis!

Gouda

De kaasmarkt in Gouda is er enkel in de zomer, van April tot Augustus. Deze markt vindt plaats op de Waag. Elke donderdag van 10:00 tot 12:30.
Meer informatie over de Goudse kaasmarkt vindt u hier.

 

Kaasmarkten die betrekking hebben op andere soort kazen vindt u in Alkmaar, Edam (Edammer kaas), Hoorn en in Woerden.

Goudse kaas en lactose

Een flink deel van de bevolking heeft in bepaalde maten een lactose intolerantie. Dat is een erg vervelende intolerantie omdat je vaak met nadenken of je iets wel kunt eten of niet. Gelukkig zit in veel kaas zo een minimale hoeveelheid lactose dat die gewoon gegeten kan worden door mensen met deze intolerantie.

Wat is lactose ?

Lactose is een melksuiker die in melk voorkomt. In de spijsvertering van mensen komt de stof lactase voor. Lactase breekt de lactose af in de darmen en zet hem om in melkzuur. Soms kan het zo zijn dat mensen geen lactase aanmaken, maar meestal is het zo dat de aanmaak van deze stof afneemt naarmate men ouder wordt. Dat is het punt waarop klachten ontstaan. Veel voorkomende klachten zijn krampen en een opgeblazen gevoel.

Het is verschillend per persoon hoeveel lactose men kan eten. Vanaf belegen is de kaas in de kaaswereld lactosevrij. Dat betekend dat er gegarandeerd minder als 0.1 gram lactose per 100 gram kaas in zit.

Wil je graag kaas bestellen waarvan je zeker weet dat ze lactose vrij zijn, kijk dan hier.

Kaas is goed voor de gezondheid

Indien kaas in een gebalanceerd dieet gegeten wordt is draagt het zeker bij aan de gezondheid. Een groot deel van kaas bestaat uit vet. Dit is het minder gezonde deel en daarom moet u kaas met mate eten.

De volgende bestandsdelen zijn echter heel erg goed voor de gezondheid! Eiwitten, Vitamine A, B, D en calcium. Verder bevat het ook hogere hoeveelheden B12 en K2.

Er zijn veel studies gedaan naar kaas en daar is onder andere uit gebleken dat kaas goed is voor je tanden. Kaas is een “levend voedsel”. Dit komt omdat er miljoenen goede bacteriën en soms ook schimmels in kaas leven. Maar geen zorgen, dit zijn goede bacteriën en schimmels.

Heb je na al deze praat over Goudse kaas honger gekregen? Neem dan eens een kijkje in de Goudse kaas shop!