Alles over geitenkaas

Categorie: Algemeen

Alles over geitenkaas

Wij vertellen je alles over geitenkaas. Deze romige kaas heeft een hele speciale smaak die de liefhebbers al kunnen proeven als ze hun ogen dichtdoen!

Over de hele wereld wordt kaas gegeten die is gemaakt van geitenmelk. Er bestaan dan ook enorm veel soorten smaken en texturen. Van zachte verse smeerbare kaas tot harde gerijpte varianten. De keuze is enorm.

Deze kaas wordt op dezelfde manier gemaakt als kaas van koemelk maar toch heeft geitenkaas hele andere voedingswaarden. Ook voor de vertering is geitenkaas een totaal ander product. Daar kunnen mensen die een koemelk allergie hebben hun voordeel mee doen. Zo kunnen zo toch genieten van een lekker stukje kaas.

Welke soorten geitenkaas zijn er?

In Nederland kennen we een aantal bekende soorten. Van zacht naar hard kennen wij de volgende varianten.

Zachte verse geitenkaas

In Nederland produceren we jaarlijks vele tonnen van deze zachte romige kaas. Deze zijn het vaakst te vinden in salades, of op een broodje met honing en walnoten. Het unieke aan de verse variant is dat deze gebakken kan worden in een pan of de oven. Hierdoor verandert de structuur in een goddelijke vloeibare massa die nog lekkerder is!

Vaak is deze variant ook omwikkeld met spek te vinden. Door deze te bakken in een koekenpan wordt de binnenzijde warm en vloeibaar terwijl de spek knapperig wordt. Een heerlijke combinatie.

Gerijpte geitenkaas

Deze kaas wordt op dezelfde manier gemaakt als Goudse kaas van koemelk. Nadat de melk bij de geiten gemolken is wordt deze verzameld en indien nodig gepasteuriseerd. Dit betekend dat de melk verhit wordt om eventuele bacteriën te doden.

Bacteriën zorgen ook voor de smaak tijdens het rijpen, hierdoor hebben ongepasturiseerde kazen (ook wel rauwmelkse kazen genoemd) een veel sterkere smaak. Daartegenover staat dat vrouwen die zwanger zijn beter geen rauwmelkse kazen kunnen eten. Dit komt omdat een eventuele listeria bacterie gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Toch zijn deze besmetting zeer zeldzaam.

Gerijpte geitenkaas is er vanaf jong tot oud. Meestal varieert de rijpingstijd tussen de 6 weken en 3 jaar.

Geitenkaas wordt al eeuwen gegeten

Ook een leuk weetje is dat geitenkaas de oudste kaassoort ter wereld is. Geschat wordt dat geitenkaas al vele honderden jaren voor christus bestond.

In de tijd tussen toen en nu zijn er natuurlijk steeds meer soorten ontstaan. Denk hierbij aan gerijpte oude geitenkaas, geitenkazen met fenegriek of tuinkruiden. Ongeveer 150 jaar terug begon men met het maken van verse geitenkaas , geiten brie, melusine en chavignol.

Geitenkaas maakt een comeback

Een aantal jaar geleden vond men geitenkaas niet heel erg hip. Tegenwoordig kunnen we ons geen leven meer bedenken zonder geitenkaas. Denk hierbij aan een heerlijke salade of tosti. Nederlanders maken heerlijke geitenkazen!

Vind je geitenkaas nog steeds niet zo sexy? Probeer het eens uit op een tosti met honing en een plakje echte Italiaanse prosciutto.

Geitenkaas kent zijn eigen nootachtige smaak, dit komt van het stofje caprine zuur dat in geitenmelk zit. Zowel geiten en koeien eten voedsel waar caroteen in zit, maar waarom is geitenkaas dan toch wit?

Dit komt omdat geiten de stof caroteen omzetten in vitamine A, hierdoor kan de gele kleurstof niet meer in de kaas terecht komen.

Vol met vitamines en mineralen

Chèvre is de Franse benaming van geitenkaas. Chèvre kaas zit vol met voedingstoffen en vitamines. Hoeveel en welke vitamines er in zitten hangt af van de productiewijze en de rijpingstijd.

Maar één ding staat vast, alle soorten bevatten goede stoffen zoals gezonde vetten, proteine, vitamines en mineralen. Er wordt aangeraden ongeveer 28 gram geitenkaas per dag te eten. Deze kleine hoeveelheid zorgt al voor indrukwekkende hoeveelheden goede stoffen:

102 calorieën
6 gram proteine
8 gram vet
8% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A
11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid riboflavine (oftewel vitamine B2)
8% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium
10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fosfor
8% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koper
3% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer

Verder zit het vol met selenium, magnesium en vitamine B3.

Probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën. Variërend van soort tot soort geitenkaas bevatten deze een grote selectie probiotica. Onder andere L. acidophilus en L. plantarum vind je hierin terug. Het is bewezen dat probiotica de darmflora positief beïnvloed.

Geitenkazen die van rauwe melk gemaakt zijn, en kazen die ouder zijn bevatten in verhouding meer probiotica.

Geitenmelk is makkelijker te verteren dan koemelk

Veel mensen ondervinden dat de spijsvertering ervan profiteert als ze geen koemelk producten meer nuttigen, en overstappen op geitenmelk. Dit komt omdat producten die gemaakt zijn van geitenmelk een andere proteine structuur hebben. Ook bevat geitenmelk van nature minder lactose.

Geschat wordt dat 70% van de wereldbevolking moeite heeft met het verteren van lactose. Symptomen zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn en buikloop. Omdat geitenmelk minder lactose bevat kan het voor deze groep beter zijn om over te stappen op producten die gemaakt zijn van geitenmelk. Tenslotte wordt er tegenwoordig ook yoghurt en andere zuivelproducten van geitenmelk gemaakt.