Alles over Fontina kaas

Categorie: Algemeen

Ben je op zoek naar alle informatie die er maar bestaat over de Fontina kaas? Zoek dan niet verder. Op deze pagina kom je alles te weten wat er maar valt te weten over deze DOP kaas.

Inhoudsopgave

Op deze pagina geven we antwoord op de volgende meest gestelde vragen!

 1. Wat is Fontina kaas?
 2. Waar komt de kaas vandaan?
 3. Wat betekent DOP?
 4. Hoe wordt de kaas gemaakt?
 5. Hoelang duurt het om de kaas te maken?
 6. Hoe zien de koeien er uit die de melk van deze kaas produceren?
 7. Hoe smaakt een Fontina kaas?
 8. Waarbij kun je de kaas serveren?
 9. Wat voor kaas lijkt er op Fontina?
 10. Welke alternatieven zijn er?
 11. Welke recepten kun je ermee maken?
 12. Waar is deze kaas te koop?

Als je nog meer vragen hebt, neem dan vooral contact met ons op. Onze kaasexperts staan elke dag voor je klaar om je alles te vertellen over hun passie. Wij zijn kaaskoppen in hart en nieren. Of ga direct naar onze webshop waar we de beste kaas hebben.

Wat is Fontina kaas?

Deze kaas staat ook wel bekend als Fontina DOP. Het is een boterzachte kaas uit Italië die is gemaakt van koemelk. Omdat de kaas zo zacht is en goed smelt wordt hij vaak gebruikt voor een kaasfondue.

Waar komt de Fontina kaas vandaan?

De kaas wordt gemaakt door een familie genaamd Fontin. De Fontin familie maakt hun kaas in het noordwesten van Italië aan de rand van de Alpen. Het Aosta gebergte is de oorsprong van deze DOP specialiteit.

Wat betekent DOP?

DOP is de Italiaanse afkorting voor Denominazione di Origine Protetta. In het Engels in deze afkorting PDO en in het Nederlands is de afkorting BOB. BOB staat voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Een DOP, PDO of BOB keurmerk wil eigenlijk zeggen dat het product erkend en beschermd is. De Fontina kaas is dus een beschermde kaas die alleen afkomstig is uit de Fontin familie. Vandaar dat deze kaas ook wel bekend staat als DOP kaas.

Wilt u een echte DOP Fontina kaas, kies dan voor die van het Hollands kaashuis.

Hoe wordt de Fontina kaas gemaakt?

Deze kaas wordt niet machinaal, maar met de hand geproduceerd.

In dorpjes aan de voet van de Mont Blanc grazen de koeien die één keer per dag gemolken worden om Fontina kaas te maken. De melk van deze koeien wordt in twee vaten opgeslagen en ook twee keer gebruikt om de kaas te produceren.

Veel kaas wordt gemaakt door verse melk kort te verhitten. Dat proces noem je pasteurisatie. De Fontina kaas is een rauwmelkse kaas, waarbij de melk dus niet is verhit voor het produceren van de kaas.

Aan de melk wordt een startcultuur en stremsel toegevoegd. Het toevoegen van het stremsel en een startcultuur is een belangrijke factor om kaas te maken, want het zorgt ervoor dat het melkzuur produceert in de wrongel en eiwitten afbreekt.

Door het toevoegen van het stremsel en de startcultuur blijf je over met de wrongel (dat is een vaste substantie) en vocht. Dat vocht is de wei en wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld eiwit-shakes, omdat de wei onder andere melksuiker, mineralen en vet bevat.

De wrongel drijft in de wei en wordt in een vat gestopt en samengeperst. Als eerst wordt het eerste vat gebruikt en daarna, tijdens de tweede keer dat de kaasmakerijen aan de slag gaan, wordt het mengsel van het vorige vat gebruikt.

Door het samenpersen van de kaas loopt er nog meer vocht uit de wrongel en de wei wordt afgetapt. De korrelige wrongel wordt uiteindelijk met de hand in een perfecte ronde kaasvorm geperst.

Tot slot wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. Hierdoor is de kaas langer houdbaar en krijgt de Fontina kaas een goede vorm, structuur en langere houdbaarheid. Nu mag de kaas rijpen.

Hoelang duurt het om Fontina kaas te maken?

Wanneer de bergkaas in een ronde vorm is geperst volgt het rijpingsproces. Dit proces duurt minimaal 3 maanden waarbij er gebruik wordt gemaakt van speciale ruimtes met klimaatbeheersing. Het klimaat van de bergen wordt nagebootst zodat de Fontina voor een groot deel zijn eigen korst maakt.

Om gasvorming bijna volledig af te remmen wordt er gebruik gemaakt van natriumchloride. Dit zorgt ervoor dat de kaas hele kleine gaatjes krijgt. Ook het toevoegen van natriumchloride draagt bij aan de korst, omdat het probeert uit te treden uit de kaas.

Dit zorgt er dus voor dat een Fontina kaas minimaal 3 maanden lang erover doet voordat deze op jouw kaasplankje of pasta belandt.

Hoe zien de koeien eruit die de melk van de Fontina kaas produceren?

De koeien uit het Aosta gebergte die gemolken worden om de Fontina kaas te maken zijn inheemse, zwart-bruine gevlekte koeien.

Hoe smaakt een Fontina kaas?

De Fontina kaas heeft een erg volle smaak. Het is een romige kaas met nootachtige tinten.

Waarbij kun je Fontina kaas serveren?

De Fontina DOP smaakt perfect bij een rode wijn, geurige honing, vers fruit zoals appels en peren, zwart roggebrood en polenta.

Wat lijkt er op Fontina kaas?

Als je fan bent van Italiaanse kazen zul je zeker ook moeten kijken naar kazen zoals:

 • Pecorino Romano
 • Pecorino met truffel
 • Grana Padano Parmezaanze kaas
 • Parmigiano Reggiano parmezaanse kaas
 • Sovrano buffel parmezaan
 • Provolone dolce
 • Provolone piccante
 • Bel Paese
 • Gorgonzola piccante
 • Taleggio Dolce aroma

Let er wel op dat hier ook harde kazen tussen zitten, als je echt op zoek bent naar zachtere kazen lees dan de volgende vraag!

Welke alternatieven zijn er voor deze kaas?

De kaas is perfect om mee te fonduen. Als je een alternatief zoekt voor de Fontina kaas zul je zeker deze kazen in overweging moeten nemen:

 • Amsterdammer kaas
 • Mosterd peper kaas
 • Emmentaler kaas
 • Le Gruyère

Indien je simpelweg op zoek bent naar Italiaanse kazen, kijk dan vooral naar de vraag hierboven.

Welke recepten kun je maken met deze kaas?

Een goede suggestie is heerlijke fritatta. Voor meer lekkere recepten kun je kijken op Smulweb!

Wat heeft u nodig:

 • 2 eetlepels goede Italiaanse extra virgine olijfolie.
 • 2 preien
 • 250 gram verse champignons
 • 12 eieren
 • Bekertje crème fraiche
 • 2 eetlepels verse peterselie
 • 65 gram fontina kaas
 • vers gemalen zout en peper

Zet u de oven alvast aan op 180 graden Celsius, dat bespaart zo dadelijk een hoop tijd. Neem de 2 preien en snijd het witte in lichtgroene gedeelte in fijne ringen. Pak een ruime koekenpan en zet deze op het vuur. Neem een goede lepel olijfolie en gooi deze in de pan. Als de pan warm is mag de prei er in. Bak de prei 5 minuutjes.

Snijd in deze 5 minuten de champignons alvast in plakjes. Die mogen ook de pan in. Neem de eieren en een ruime kom. Breek hier alle eitjes in. Het bekertje crème fraîche mag daarbij. Snijd de verse peterselie en gooi die ook in de kom. Neem de fontina kaas en snijd er 45 gram vanaf.

Begin met het in blokjes snijden van de kaas, ook de ei en crème fraîche mix mag erbij gegooid worden. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Zet de koekenpan nu op middelmatig vuur en gooi de mix over de champignons en de prei. Kantel de pan een beetje heen en weer alsof u pannenkoeken bakt. Het doel is dat de hele pan bedekt is. Na 5 minuten mag de rest van de kaas eroverheen. Schuif nu de hele pan in de oven en bak het geheel in een klein halfuurtje bruin.

Waar is Fontina kaas te koop?

Je kunt deze kaas vaak bestellen in een speciale delicatesse kaaswinkel in jouw omgeving. Let er wel op dat je de echte DOP kaas koopt en geen nepper met een soortgelijke naam. Wil je er zeker van zijn dat je geen namaak koopt? Dan kun je altijd ook online een Fontina kaas bestellen en deze gekoeld laten thuisbezorgen.