Alles over Caputo type 00 pizza bloem

Categorie: Algemeen

Alles over Caputo type 00 pizza bloem.

Op het gezicht ziet bloem er allemaal hetzelfde uit, maar niets is minder waar. Er zijn veel verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen doel. Om een pizza te maken in Italie heb je een specifiek soort bloem nodig : Type 00 (nul nul). En de beste leverancier van dit soort bloem is het Italiaanse Mulino Caputo. Nu zul je misschien denken wat is type 00? En je volgende vraag is wellicht wie is Caputo? We gaan het uitleggen.

Wat is type 00 bloem?

We krijgen deze vraag vaak van onze klanten. En dat is best begrijpelijk!

Een graankorrel bestaat uit 3 delen. De binnenzijde van de graan korrel is de meelkern. Onderin bevind zich de kiem. De buitenkant is de zemel. Volkoren producten bevatten zowel de meelkern, de kiem en de zemel. Voor het maken van wit brood bijvoorbeeld, wordt de kiem en zemel verwijderd. Dan blijft alleen de meelkern over.

Deze Italiaanse term 00 komt voort uit een nummer systeem. De score loopt van 2, 1, 0 en 00. De score geeft aan hoe fijn de meel gemalen is en hoeveel van de kiem en zemel verwijderd zijn. 2 is volkoren meel en 00 is zuivere meelkern. En type 00 is nu juist zo perfect om pizza of pasta van te maken.

Om het nog ingewikkelder te maken bestaan ook de termen “harde” en “zachte” bloem. Heel simpel uitgelegd betekend dat het volgende:

Laag proteine gehalte + Laag zetmeel gehalte + weinig gluten = Zachte bloem – 00 bloem. Gebruik dit voor pasta, pizza of cake.

Veel proteine + Veel zetmeel + Veel gluten = Harde bloem – semolina bloem of supermarkt bloem Voldoende om brood te maken.

Wat is Mulino di Caputo?

“Mulino di Caputo” betekend de molen van Caputo. Caputo is de achternaam van de familie die al sinds 1924 de beste soorten meel produceert. Dit doen ze in Napels, de geboorteplaats van de pizza. Het bedrijf wordt ook wel “Il Mulino di Napoli” genoemd, oftewel de molen van Napels.

Omdat Caputo alleen de hoogste kwaliteit Italiaanse granen selecteert hebben ze de kwaliteit in eigen hand. De granen worden met de grootste zorg vermalen zodat de kern intact blijft, en daarmee het zetmeel en de proteine. Er wordt niets aan de bloem toegevoegd, het is puur natuur, puur granen. U zult zich ook wel eens afvragen waarom u in Nederland nooit een pizza eet die precies zo smaakt als in Italië. Dat komt door Caputo bloem, wie het proeft waant zich weer naar die mooie vakantie in Italië. De molen van Napels maakt een grote variëteit aan bloemsoorten. De belangrijkste zijn “Caputo blauw Pizzeria, Caputo Saccorosso en Caputo Liveto (gist).

Wat is het verschil tussen Caputo rood Saccorosso en Caputo blauw Pizzeria?

Caputo blauw Pizzeria:

Dit is een bloemsoort met een sterke en elastische glutenstructuur. Dit is ideaal voor deeg dat lang rijst (en dus fermenteert).
De elastische gluten structuur en zachte zetmeel helpt om het deeg perfect te hydrateren. Het is licht, fijn en rijst perfect. Dit is het ideale mail voor een echte Napolitaanse pizza. Dit deeg is geschikt om in korte tijd op hoge temperaturen te bakken.

Caputo rood Saccorosso:

Ideaal voor deegsoorten dat lang rijst, in een koude omgeving. (koeling, of kouder als kamertemperatuur). De gluten structuur heeft een gebalanceerd elastisch en strekbaar karakter. Perfect voor het maken van professionele pasta soorten en patisserie / gebak.

Waar kan ik Caputo bloem en gist kopen?

Dat kan in onze webshop! Daar hebben we een uitgebreid assortiment pizza producten.