Alles over camembert

Categorie: Algemeen

Camembert is in Nederland een van de bekendste witschimmelkazen, dus je hebt vast weleens van dit lekkere Franse product gehoord. Maar wat weet je verder over dit romige kaasje? In deze blog hebben we de leukste info en weetjes over camembert voor je verzameld.

Dit kaasje in het kort

Eerst even de feitjes op een rij. Camembert…

  • Heeft een romig zuivel en een volle, melkachtige smaak. Hoe langer hij rijpt, hoe pittiger hij wordt.
    Is een witte schimmelkaas die oorspronkelijk van koelmelk werd gemaakt. Tegenwoordig wordt er vrijwel alleen nog maar gepasteuriseerde melk gebruikt, in ieder geval voor de kaasjes die op de Nederlandse markt verschijnen.
  • Wordt gemaakt door de melk met stremsel in kleine, cilindervormige vormpjes te gieten en te laten stollen. De volgende dag worden de kaasjes uit de vormpjes gehaald en wordt er een penicillium candidum toegevoegd. Dit is een witte schimmel.
  • Heeft een rijpingstijd van zo’n 3 weken.
  • Heeft een eetbaar korstje. Het korstje ontstaat door de witte schimmel die tijdens het productieproces wordt toegevoegd.
  • Weegt ongeveer 250 gram en heeft een diameter van zo’n 10 tot 12 centimeter.
  • Wordt traditioneel in papier gewikkeld en in een doosje van populierenhout verpakt.
  • Is lekker op een kaasplankje, maar kan ook warm worden gegeten. Bijvoorbeeld uit de oven.

Camembert uit Camembert

Wist je dat camembert zijn naam te danken heeft aan een plaatsje uit Normandië? Het dorp Camembert is een paradijs voor Bourgondiërs waar je kunt genieten van het goede leven. Het verhaal gaat dat de kaas hier voor het eerst werd gemaakt door een boerin genaamd Marie Harel. Zij kreeg het recept van een priester uit de regio Brie. Niet gek dat camembert en brie zoveel gemeen hebben dus. De enige echte Camembert de Normandie heeft tegenwoordig het Europese AOC/AOP-keurmerk. Hierdoor weet je als consument zeker dat de kaas die je koopt in Normandië is geproduceerd en dus geen namaakproduct is.

Camembert of brie?

Camembert lijkt veel op die andere bekende witschimmelkaas: brie. Beide Franse kaasjes zijn romig, gemaakt van koemelk en hebben een bloemige korst. Toch zijn er ook verschillen. Welke dan precies? Bij brie wordt er bijvoorbeeld room toegevoegd aan de melk. Hierdoor is deze kaas nog net wat romiger en heeft ie een hoger vetgehalte. Een ander groot verschil is het formaat. Camembert heeft een diameter van slechts 10 tot 12 centimeter. Dankzij het bescheiden formaat is dit kaasje perfect om in z’n geheel in de oven te schuiven. Brie is met een diameter van 22 tot 42 centimeter een stuk groter en wordt daarom meestal in punten verkocht. Deze populaire kaas is echter steeds vaker ook in klein formaat te krijgen, waardoor ook brie steeds vaker in z’n geheel verkocht wordt.

alles over camembert

Zelf weer eens smullen van camembert? Of heb je toch meer zin in brie? We hebben beide Franse schimmelkazen in ons assortiment.