Alles over bresaola vlees

Categorie: Algemeen

Alles over bresaola vlees

Wij vertellen alles over bresaola vlees! Het wordt in veel Italiaanse gerechten gebruikt. Toch is het niet echt bekend bij het grotere publiek. Veel mensen komen het tegen in een gerecht en denken “Wat is bresaola?”. Wij zijn de specialisten op het gebied van Italiaanse vleeswaren, en we gaan je er alles over vertellen. Dit doen we door de meeste gestelde vragen uitgebreid te beantwoorden.

  • Wat is bresaola?
  • Waar kan ik bresaola kopen?
  • Waar smaakt bresaola naar?
  • In wat voor gerechten gebruik je bresaola?
  • Hoe bewaar je bresaola?
  • Wat zijn de voedingswaarden?
  • Wat is het verschil tussen bresaola en prosciutto?

Wat is Bresaola?

Bresaola is een vetarm, gezouten, gekruid en gedroogd stuk rundvlees dat zijn oorsprong vindt in Valtellina. Dit is en diepe Alpenvallei in het noordelijke puntje van Italië. Het kan van verschillende dieren worden gemaakt. Meestal is het van rundvlees, maar ook varken, paard en reeën kunnen ervoor worden gebruikt. Doordat het vlees lang rijpt krijgt het een donkerrode kleur.

Vergeleken met andere vleessoorten heeft bresaola heel erg weinig vet. Dit komt omdat het wordt gemaakt van een deel waar maar 1 spier zit. Ook wordt al het vet weggesneden voordat het vlees gerijpt wordt. Het lijkt een beetje op een magere Italiaanse ham, maar dan gemaakt van rundvlees. Als het om de smaak draait dan is het te vergelijken met Pastrami.

Het vlees moet erg dun worden gesneden. Hiervoor kunt u het best een scherp mes gebruiken of als u het echt professioneel aan wilt pakken, een Berkel snijmachine.

Maar u kunt hem natuurlijk ook voorgesneden kopen! Wij hebben 500 gram verpakkingen die flinterdun zijn. Ideaal voor op een pizza of als carpaccio.

Direct gesneden Bresaola bestellen? Klik hier

Waar kan ik Bresaola kopen?

Bresaola is moeilijk te verkrijgen. Dit komt omdat supermarkten het niet verkopen. Het makkelijkst is om het online te kopen, zoals bij ons. Dan krijg je het gekoeld thuisbezorgd. Verder kun je het proberen bij de Italiaanse supermarkt, of de lokale delicatesse winkel.

Klik hier om direct naar de shop te gaan.

Het is een duurder product. Dit komt omdat het exclusief stuk vlees is en omdat het 3 maanden moet rijpen. Maar daartegenover staat dat je maar heel weinig nodig hebt. Gebruik dunne plakjes en een bescheiden hoeveelheid per persoon.

Waar smaakt Bresaola naar?

Omdat het zo mager is de smaak veel delicater als die van ham. Het smaakt zout en je proeft vooral knoflook, peper en jeneverbes terug in het vlees. Een stuk van goede kwaliteit smelt op de tong.

In wat voor gerechten gebruik je Bresaola?

Het is ideaal als carpaccio. Dat is weer eens wat anders als de saaie Nederlandse variant. Het combineert vooral goed met een goede olijfolie en vers geperste citroen. Maar ook een heerlijke parmegiano reggiano kaas geeft een fantastische boost aan deze vleessoort.

Door deze combinaties is het heerlijk op vers gebakken brood, pizza of pasta. Let wel op dat u bresaola niet mee verwarmt. Bak bijvoorbeeld een heerlijke pizza, en leg het vlees er pas op nadat deze uit de oven komt en een beetje is afgekoeld.

Hoe bewaar je bresaola?

Gesneden Bresaola

Omdat het hier om een gerijpt stuk vlees gaat kun je bresaola lang bewaren. U ontvangt het vlees bij ons in een vacuümverpakking. Hierdoor is het zeker een maand houdbaar. Maar in de praktijk kunt u het nog veel langer bewaren. Als u een open verpakking heeft dan kunt u deze het beste strak inwikkelen met huishoudfolie en in de koelkast bewaren. Dan is het zeker nog een week houdbaar. U kunt het ook invriezen, op deze manier is het zeker 6 maanden houdbaar Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van het product een klein beetje afneemt als u het invriest.

Wat zijn de voedingswaarden van bresaola?

Door zijn lage vetpercentage is het een gezonde en verantwoorde keuze. Zeker ten opzichte van prosciutto of bacon. De rundvleesvariant die u bij ons vindt bevat veel proteïne, vitamine B, zink en ijzer. Houd er wel rekening mee dat het product veel zout bevat.

Wat is het verschil tussen Bresaola en Prosciutto?

Beide producten zijn gedroogde Italiaanse vleeswaren die je vaak terugvindt in antipasta. Prosciutto wordt gemaakt van de achterpoot van en varken. Bresaola wordt van mager stuk vlees van een rund gemaakt. Prosciutto heeft een sterkere smaak die de typische smaakeigenschappen van een varken heeft. Bresaola daarentegen heeft een verfijnde en delicate smaak.