Alles over brandnetelkaas

Categorie: Algemeen

Alles over brandnetelkaas

Wij vertellen je alles over brandnetelkaas! De wetenschappelijke naam voor brandnetel is Urtica dioica. Dit is een wilde plant die veel landen gebruikt wordt in gerechten. Sommige volken in China claimen zelfs dat brandnetel een helende werking heeft, zo zou het helpen tegen astma.

In Europa maken we er liever eten van. De groene plant kent een lange en soms ook donkere historie. Zo was het tijdens de hongerwinter één van de weinige ingrediënten die zomaar op straat kon vinden. Er werd bijvoorbeeld soep van gemaakt. Tegenwoordig stomen veel landen de brandnetel simpelweg en eten het met enkel peper en zout. De Fransen gebruiken het weer in een omelet of in de pasta.

Heerlijk met kaas

Wij Nederlanders maken er liever kaas van! Melk heeft een unieke proteine structuur de ook wel caseïne wordt genoemd. Deze structuur zorgt ervoor dat we van melk kaas kunnen maken.

Hiervoor wordt stremsel toegevoegd aan de melk. Hiervan gat de melk klonteren en deze klonten zijn de basis voor de uiteindelijke kaas.

Als men verse brandnetels toevoegt op dit punt in het bereidingsproces dan ontstaat brandnetelkaas. Als men boerenkaas wilt maken dan wordt de melk niet verhit voordat de kaas wordt gemaakt.

Waar smaakt brandnetelkaas naar?

Brandnetelkaas smaakt net zoals Goudse of boerenkaas, maar dan met een extra frisse en kruidige aroma. Dit maakt hem heerlijk voor op een stevige sandwich of een op broodje met een zoute toevoeging zoals een klein beetje aardbei compote.

Is de kaas vegetarisch?

Dat ligt helemaal aan de soort die je koopt. Voor de bereiding van de kaas wordt stremsel gebruikt. Dit kan dierlijk of kunstmatig stremsel zijn. Kunstmatig stremsel wordt ook wel vegetarisch of microbieel stremsel genoemd.

Kan ik brandnetelkaas eten als ik zwanger ben?

Ook dit is afhankelijk van de soort kaas die u koopt. Onze brandnetelkaas bijvoorbeeld is gemaakt van rauwe melk en die kunt u beter niet eten als u zwanger bent. Gepasteuriseerde melk kunt u wel prima eten als u zwanger bent, kijk dus altijd goed op de verpakking.

Wil je direct de lekkerste brandnetel kopen, kijk dan in onze webshop.