Alles over Abdijkaas

Categorie: Algemeen

Wat is een abdijkaas?

Wij vertellen u alles wat er maar te weten is over abdijkaas. Een abdij is eigenlijk een verzameling gebouwen. Deze gebouwen worden gebruikt door monniken of nonnen die aangesloten zijn bij een kloosterorde. Uiteraard leefden er enkel monniken, of enkel nonnen in een klooster. Mannen en vrouwen werden strikt gescheiden.

Het allerbelangrijkste gebouw van deze verzameling wordt het klooster genoemd. In de middeleeuwen bestonden er veel van dit soort gebouwen. Ze hadden vaak grote en hoge muren om de gemeenschap te beschermen tegen vijandelijke indringers.

De kloosters waren zelfvoorzienend, ze hadden dus niets van buitenaf nodig. Er waren groente tuinen om de monniken of nonnen van voedsel te voorzien. Maar er waren nog meer eigen voorzieningen, zoals bibliotheken, en soms ook bier brouwerijen of kaas hoeves. Cultureel waren deze gemeenschappen van grote waarde, men kon er zowel wijsheid als hele goede kwaliteit voedingsmiddelen vinden.

Abdijkaas is een serieuze zaak

Omdat de inwoners van de klooster toegewijd waren aan het produceren van voeding, en dit ook zeer serieus werd genomen, kwamen er heerlijke kazen uit de kloosters. Ze waren niet alleen heer lekker, maar werden ook in grote hoeveelheden geproduceerd. Het motto van de monikken was “ora et labora” wat zoveel betekend als bidden en handenarbeid. Dit geeft al aan hoe serieus er met het kaasmaken werd omgegaan.

Deze kaas was van topkwaliteit door het gebruik van goede ingrediƫnten in combinatie met de authentieke recepten. Ook werden er geen kunstmatige toevoegingen in de recepten gebruikt.

Moderne abdijkaas

Vandaag de dag is er nog maar een klein handje vol abdijen die daadwerkelijk kaas produceren. Ook komt het voor dat de kaas elders wordt geproduceerd maar rijpt in een abdij.

Een ander product wat veel in Abdijen wordt gemaakt is trappisten bier. Er is zelfs een klooster waar het bier van zulke goede kwaliteit is dat het er niet genoeg bier is om aan de vraag te voldoen. Als regel stelde de trappistenorde toen in dat elke klant enkel nog maar 2 kratten bier per 60 dagen mocht kopen.

Waar kun je abdijkaas kopen?

Abdijkaas kunt u op sommige plekken nog bij de abdij zelf kopen. Verder zijn er verschillende variaties verkrijgbaar bij de kaas speciaal zaken. Houd er wel rekening mee dat een goed abdijkaas niet goedkoop is.

In onze webshop hebben we een heerlijke, scherp geprijsde Petrus abdijkaas.

Als wijn tip bij een abdijkaas raden wij een Merlot aan.