Minder vet kaas

Filter
Filteren
Sorteer op
Vleessoort
Soort oven
Land van herkomst
Herkomst
Structuur
Verkrijgbaar in de vorm
Max. temperatuur (°C)
Opvouwbaar
Fabrieksgarantie
Melksoort
Rijping
Smaaksterkte
Vetgehalte
Schimmelkaas
Kruidenkaas
Allergenen
Lactosevrij
Vegetarisch of vegan
Biologisch
Verzending
Bezig met ophalen van gegevens...

Minder vet kaas

Wat is minder vet kaas?

Kaas is net als veel andere producten verkrijgbaar met een hoog vetpercentage of een laag vetpercentage. Daar heeft de kaas industrie benamingen aan gegeven die naar onze mening niet al te duidelijk zijn. 20+ 30+ 50+, het is niet altijd even makkelijk om te begrijpen wat dat betekend. En daarom gaan wij het voor u uitleggen.

Leeftijd, aantal gaten of hoeveelheid vet?

Waar u ook kaas koopt, er staan altijd nummertjes en plusjes achter. Betekend dat dan hoeveel gaten er in uw kaas zitten? Of hoe oud de kaas inmiddels is?

Zo zit het!

Kaas bestaat voor een behoorlijk deel uit water. Als u een kilo kaas heeft dan is 400 gram daarvan water, zo ongeveer 40% dus.

We houden dan 600 gram kaas over. Als u een 50+ kaas heeft dan betekend dit dat 50% procent van deze 600 gram kaas vet is. Misschien was het dus makkelijker geweest als we het 50% kaas hadden genoemd? Nee, die vergelijking klopt ook niet. Want 50% vet van 60% kaas is in totaal 33,3% vet.

We kunnen dus stellen dat 50+ kaas voor 33,3% uit vet bestaat. Dat is nog best ingewikkeld vindt u niet? Wie had geweten dat wiskunde les nuttig was voor als u kaas wilt uitkiezen?

Is onze blog vindt u eenvoudig alle vetpercentages van alle kazen terug.

Van magere kaas tot vol vette kaas

Hoe produceren de kaasboeren al deze verschillende soorten kaas? Dat begint al bij de melk. Halfvolle melk bevat bijvoorbeeld veel minder vet als volle melk. Om de melk tot een bepaald vetpercentage te brengen wordt hij afgeroomd.

Dat is een bekend gezegde, even iets afromen. Het woordenboek geeft de volgende uitleg bij afromen:”Het vet wordt van de melk afgeroomd om daar boter van te maken” of “ergens het beste van afhalen”. vroeger werd de room handmatig van melk afgehaald. Tegenwoordig gaat dit met een centrifuge. Door de snelle ronddraaiende beweging wordt de zwaarte kracht hoger waardoor de lichtere room afgescheiden wordt van de zwaardere melk.

Door deze methode kan de kaasmaker voor het kaasmaken al het vetpercentage van de kaas bepalen.