Edammer kaas

Filter
Filteren
Sorteer op
Vleessoort
Soort oven
Land van herkomst
Herkomst
Structuur
Verkrijgbaar in de vorm
Max. temperatuur (°C)
Opvouwbaar
Fabrieksgarantie
Melksoort
Rijping
Smaaksterkte
Vetgehalte
Schimmelkaas
Kruidenkaas
Allergenen
Lactosevrij
Vegetarisch of vegan
Biologisch
Verzending
Bezig met ophalen van gegevens...

Edammer kaas

Edammer kaas is echt Nederlands

Nederland is een echt kaasland. En één van de aller bekendste export producten is Edammer kaas.

Edammer kaas is een kleine bolvormige kaas uit u raad het: Edam. De schatting is dat Nederland ieder jaar 130 miljoen kilo van deze heerlijk kaas produceert. Hiervan zijn veruit de meeste kazen voor de export.

Het is bij uitstek een kaas om cadeau te geven aan vrienden en familie uit het buitenland. Het is immers een echt Nederlands product. Door zijn vorm is de kaas handzaam, makkelijk te vervoeren en u mag deze kaas zonder problemen mee het vliegtuig in nemen.

Het grootste gedeelte van de kaas die de Nederlanders vandaag de dag eten komt uit de supermarkt, en is met machines geproduceerd. Deze kaas wordt nog met de hand gemaakt.

Hoe is Edammer kaas ontstaan

Edammer vindt zijn oorsprong in Noord Holland. Doordat de grond daar erg nat is groeit het gras er erg snel en is van goede kwaliteit. Daar plukken de koeien vervolgens weer de vruchten van. Deze koeien geven op hun beurt vette en voedzame melk.

Toen Edam rond 1400 een belangrijke haven werd bleek dat de kaas met zijn bolle vorm en handzame gewicht ideaal was om mee te nemen als proviand en als ruilmiddel. Ook in Nederland zelf werd er enorm veel gehandeld met Edammer kaas. Dit gebeurde op één van de vele kaasmarkten die Nederland rijk was. De grootste markten waren te vinden in de regio van Amsterdam. Door de vele kanalen en rivieren konden de markten makkelijk met binnenvaart bootjes bevoorraad worden.

Een ander woord voor deze kaas was ook klootjes kaas, dit had te maken met de vorm.