Wat is Tête de Moine?

XXX

Verstopt in het Alpen gebergte vind je ontzettend gave kaasmakers. Zowel aan de Zwitserse als aan de Franse kant van de grens in het kaasmaken nog steeds een echte ambacht. Deze heerlijke bergkaas is daar geen uitzondering op.

Wat is Tête de Moine?

Dus wat is nu eigenlijk Tête de Moine kaas? In de herfst zie je in veel kaas speciaal winkels weer bergkaas verschijnen. Naast Wat is Tête de Moine? 4 Tête de Moine vind je ook zijn broertjes en zusjes in de schappen zoals Emmentaler, Gruyere en Comté. Het zijn van die klassieke kazen die lekker zijn als het weer kouder wordt. Een vooral gesmolten zijn deze kazen een ware verwenning.

Tête de Moine wordt gemaakt van rauwe koemelk, wat betekend dat de melk niet verhit is voordat er kaas van gemaakt wordt. De kaas heeft een AOP keurmerk wat betekend dat hij alleen gemaakt mag worden in een bepaalde regio, volgens authentiek recept door gecertificeerde kaasmakers. Deze kaasmakers bevinden zich in Jura regio, vlakbij het Zwitserse stadje Bern. De kaas wordt soms nog “Fromage de Bellelay” genoemd, naar de abdij waar hij werd uitgevonden.

Hoe smaakt Tête de Moine kaas?

Deze kaas ruikt scherp en sterk, maar laat u hierdoor niet van uw stuk brengen. De kaas zelf ruikt ontzettend notig en fruitig, een heerlijke combinatie. Het is de perfecte balans tussen zoet en zout.

Tête de Moine in detail

De kaas weegt in zijn geheel maar 820 gram en hij heeft altijd de vorm van een cilinder. De kaas wordt ongeveer 3 tot 4 maanden gerijpt. De naam betekend letterlijk “Hoofd van een monnik” in het Zwitsers. Dit komt niet alleen doordat de kaas door monniken gemaakt wordt, maar omdat het ook het hoofd van de monnik weerspiegelt. De monniken scheerden altijd de bovenkant van hun hoofd kaal.

Wil je makkelijk en snel Tête de Moine kaas kopen? Kijk dan in onze webshop.

Hoe eet je Tête de Moine kaas?

Deze kaas wordt horizontaal in roosjes geschaafd. Hierdoor ontstaat een lichtgele kaasexplosie met een bruin korstje. Dit doet met met behulp van een handig stukje gereedschap dat een “Girolle” of “Girouette” wordt genoemd. Deze namen betekenen letterlijk “Om te schaven”. wat is Tête de Moine kaas

Dus hoe werkt het?

Je plaatst de kaas op een ijzeren pin die op het midden van het plankje zit. Daarna neem je de hendel die aan de Girolle vastzit en plaatst het mesje aan de bovenkant van je kaas. Je draait de hendel vervolgens in rondjes over de bovenkant van de kaas zodat er mooie geschaafde kaasroosjes ontstaan.

De geschiedenis

Het is één van de oudste kazen van Zwitserland. Zoals gezegd werd hij uitgevonden in de abdij van Bellelay, in het Jura gebergte in de 12de eeuw. Zoals veel andere abdijkazen was hij alleen bedoeld als voedsel voor de monniken die in de abdij leefden. Maar deze kaas was zo lekker dat hij in de jaren daarop werd ontdekt door de lokale bevolking. Vandaag de dag worden honderdduizenden kilo’s per jaar geproduceerd.