Wat is coppa di parma?

XXX

Onze slager uit Italië is vandaag achter de computer gekropen om de meest gestelde vragen over deze heerlijke Italiaanse ham te beantwoorden. Wij hebben alles vertaald naar het Nederlands zodat u weer helemaal op de hoogte bent!

Wat is coppa di parma?

Wat is coppa di parma? Wij vertellen het De vraag die we vandaag voor u gaan beantwoorden is “Wat is coppa di parma?”

Het is een Italiaanse ham die zoals zijn naam doet vermoeden uit de Parma regio komt. Deze ham wordt al sinds de jaren 1600 gemaakt en is DOP (Denominazione di Origine Protetta) gecertificeerd, dat is Italiaans voor beschermde plek van afkomst. Dit betekend dat alleen hammen die in deze regio geproduceerd zijn volgens authentiek recept zich zo mogen noemen.

De luchtvochtigheid is in deze regio hoog, en mede hierdoor krijgt hij zijn unieke smaak.

Nederland kent hier ook enkele voorbeelden van, zoals bijvoorbeeld Zaanse Mayonaise. Ook die mag alleen zo genoemd worden als hij in de Zaanstreek wordt gemaakt.

Namaak Coppa di Parma hammen zonder keurmerk vind je vaak terug onder de namen Capocollo, Lonza of Lonzino.

Wilt u echte Coppa di Parma kopen met DOP keurmerk? Kijk dan hier in onze webshop.

Waar smaakt Coppa di parma naar?

De ham heeft door zijn natuurlijke rijping een hele delikate aroma en een zoete smaak. Het past heel goed bij een voorgerecht van antipasti met charcuterie of simpelweg geserveerd met focaccia, zuurdesembrood en een goed glas wijn.

Gemaakt uit een één spier

Veel worsten en salami’s zij gemaakt van een mix van vees dat van verschillende delen van het varken komt. Deze Italiaanse ham is gemaakt van één stuk vlees dat zich in de nek van het varken bevindt. Dit vergt veel kennis en kunde van de slager en er zijn maar een handvol slagers in Italië die deze ambacht machtig zijn. Naast het feit dat het erg moeilijk is, kost het ook veel meer tijd dan slachten met machines. Omdat het vlees uit de nek komt is het ook erg laag in vet.

Coppa di parma is topkwaliteit vlees.

Omdat dit stuk vlees gemaakt is van één enkele spier is het een exclusief stukje vlees met een onnavolgbare smaak.Voordat het de rijpingskamers ingaat wordt hij ingesmeerd met zout en een lichte mix van kruiden volgens het authentieke recept. De nadruk licht op het feit dat er maar een minimale hoeveelheid kruiden aan te pas komt. De smaak moet zoveel mogelijk van het vlees zelf komen.