Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?

XXX

Kaas is net als veel andere voedingsmiddelen verkrijgbaar met een hoog of een laag vetpercentage. Daar heeft de kaasindustrie benamingen aan gegeven die naar onze mening niet al te duidelijk zijn. 20+ 30+ 50+, het is niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen wat dat allemaal betekend. En daarom gaan wij ons best doen het voor u uitleggen.

Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?

Koopt u ook wel eens kaas en denkt u, wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas? Betekend dit hoeveel gaten er in uw kaas zitten? Of misschien hoe oud de kaas vandaag is geworden?

Zo zit het!

Dus wat betekenen die nummer en plusjes op de kaas? Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als u 1000 gram (1kilo) kaas heeft dan is hiervan 400 gram water, dat is zo ongeveer 40% dus. We houden dan 600 gram pure kaas over. Als u een 50+ kaas neemt dan betekend dit dat 50% procent van deze 600 gram kaas uit vet bestaat. Misschien was het dus makkelijker als we het 50% kaas hadden genoemd? Nee, die vergelijking gaat ook niet op. Want 50% vet van 60% kaas is in totaal 33,3% vet. We kunnen dus stellen dat 50+ kaas voor 33,3% uit vet bestaat. Dat is nog best verwarrend vin grafiek met Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas? d u niet? Wie had geweten dat goed kunnen rekenen nuttig was voor het uitkiezen van een geschikte kaas.

Van magere kaas tot vol vette kaas

Hoe produceren de kaasmakers al deze verschillende soorten kaas? Dat begint al bij de melk. Halfvolle melk bevat bijvoorbeeld een stuk minder vet als volle melk. Om de melk naar een bepaald vetpercentage te brengen wordt hij afgeroomd. Dat is een bekend gezegde, “even iets afromen”. Het woordenboek geeft de volgende uitleg voor afromen:”Het vet wordt van de melk afgeroomd om daar boter van te maken” of “ergens het beste van afhalen”. Vroeger werd de room door de boeren met de hand van melk afgehaald. Tegenwoordig gaat dit met een industriële centrifuge. Door de snelle ronddraaiende beweging wordt de zwaarte kracht groter waardoor de lichte room zich afscheid van de zwaardere melk. Door deze techniek kan de kaasmaker voor het kaasmaken al het vetpercentage van de kaas bepalen.

Wij maken het makkelijk! (blog: Wat betekenen die nummers en plusjes op de kaas?)

Omdat u gewoon lekker kaas wilt kopen om er van te genieten hebben wij het onderstaande overzicht voor u gemaakt. Wel zo gemakkelijk!

Nummer Klasse % vet in gehele kaas
20+ Mager 12
30+ Light 18
40+ Light 24
45+ Normaal 27
48+ Vet 28,8
50+ Vol vet 30
60+ Vol vet 36