Hoe wordt brie gemaakt?

XXX

Hoe wordt brie nu eigenlijk gemaakt? Dat is een hele interessante vraag. Omdat wij over de hele wereld kazen inkopen krijgen we zo nu en dan een uitnodiging om langs te komen bij de fabrieken en boerderijen waar kaas geproduceerd wordt. En die uitnodiging nemen we dan ook al te graag aan. We vinden het leuk om hier een stukje over te schrijven zodat we ook aan u kunnen laten zien hoeveel werk er verricht wordt om dat heerlijke stukje kaas op uw bord te krijgen. Dit keer hebben we een brie producent bezocht in het noorden van Frankrijk.

Hoe wordt brie gemaakt?

Op een mooie herfstdag rijden we naar Noord Frankrijk. Ik ben samen met mijn collega uitgenodigd om een brie fabriek te bezoeken. We kopen er al jaren onze brie in maar hebben nooit de kans gehad om een persoonlijk te kijken hoe dat gaat.

Wat ons direct opvalt is dat hygiëne ontzettend serieus wordt genomen, en dat stemt ons natuurlijk tevreden. We worden ontsmet en omgekleed. Gehuld in witte beschermende kleding stappen we de productie hallen binnen. Aan de buitenkant van het pand staat een grote vrachtwagen de melk te lossen. Dit gaat door middel van een slang die op de cilindrische tank van de vrachtwagen wordt aangesloten. De melk loopt vervolgens door een slangenstelsel naar binnen waar de melk in een grote stalen tank wordt vermengd met stremsel. Vervolgens wordt de melk verhit tot 37 graden Celsius. Hierdoor ontstaat wrongel, dit is de dikke substantie die het begin van de kaas vormt. De wrongel wordt in enorme bakken gestort die over een lopende band naar de volgende stap van de productie lijn rijden.

Hier wordt de wrongel geheel geautomatiseerd in de vormen van de kazen gegoten. Grote rondjes, kleine rondjes, blokken, vierkanten. Alles is mogelijk. In deze vormen lekt de kaas 18 uur uit. De onderkant van de vorm heeft gaatjes en al het vocht loopt uit de onderkant automatisch de afvoer in. Na 18 uur heeft de brie vorm gekregen en is de zachte wrongel al veranderd in iets wat op kaas begint te lijken.

Nu wordt de kaas gezout en geïmpregneerd met penicillium candid, dit is de cultuur die er voor gaat zorgen dat deze kaas een heerlijke brie wordt. Nu wordt het proces ingewikkeld. Het is ook meteen duidelijk waarom hier zo uiterst hygiënisch gewerkt wordt. De kaas wordt in enorme rekken door een series van koel en droog cellen gereden, die allemaal een exacte constante temperatuur hebben. Afhankelijk van kwaliteit brie duurt dit enkele maanden tot wel een jaar. Aan het begin van dit proces is de brie nog precies zo als hij uit de mal kwam. Maar als we het proces verder doorlopen zien we een wit laagje op kaas vormen. Dit is het begin van de korst van de brie.

Het schimmel laagje is een gezonde bacterie, en ziet er extreem delicaat uit. Naarmate het groeit wordt de laag dikker en dikker tot het uiteindelijk een heerlijke brie is. Eet smakelijk!

Na het rijpingsproces is de brie klaar voor verpakking. En vanuit deze fabriek wordt deze Franse delicatesse over de hele wereld verscheept!

(Blog Hollands kaashuis, hoe wordt brie gemaakt?)

De wrongel van de brie in een grote bak
1. De melk die zojuist gepasteuriseerd is.
Bakken met wrongel op een transport band
2. De wrongel gaat over een banden systeem naar de volgende fase.
De wrongel wordt in de mallen gegoten.
3. De wrongel wordt in vormen gegoten.
Grote aantallen verse brie in mallen
4 Het vocht lekt uit de wrongel.
Verse wrongel in een grote mal.
5. Wrongel in een grote vorm, dit wordt een grote brie 🙂
Brie aan het begin van het rijpings proces.
6 De kaas als hij net uit de vorm komt.
Grot rek met brie die aan het rijpen is.
8 Het begin van het rijpings proces.
Groot rek met brie die aan het rijpen is
9. De brie rijpt op een constante temperatuur.
Het begin van de korst van brie
10, 11, Het korstje van de brie wordt al zichtbaar.